Blokk Média

Press Esc to close

Bejelentkezés

captcha

 
Bezártad a rádiólejátszót! Ha mégis szeretnéd hallgatni a rádiót, kattints a fenti lejátszósávok valamelyikére!

25 év alatti pályakezdő

2013. 08. 14. 

0a19e4c136597a9d1e837cd2ea0cfc6e

Milyen kedvezményeket vehet igénybe a munkáltató a 25 év alatti pályakezdő fiatal alkalmazása esetén abban az esetben, ha a dolgozó tavaly nem váltotta ki a START-kártyát?

START-kártya kiváltására 2012. december 31. után már nincs lehetőség, de ez nem jelenti azt hogy a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését elősegítő vállalkozások kedvezmények nélkül maradnak. A Kormány tavaly meghirdetett munkahelyvédelmi
akcióprogramjának keretében számos olyan intézkedés történt, amely a munkaerőpiacon valamilyen okból nehezebb helyzetben lévők munkahelyteremtését segíti. A 2012. év CXLVI. tv. módosította a Szakhoz-tv.-t és a 2011. évi CLVI. tv.-t, így a foglalkoztatók kedvezményekben részesülhetnek a szakképzési hozzájárulásból és a szociális hozzájárulási adóból is.

A 2011. évi CLVI. tv. értelmében a legfeljebb 180 nap – biztosítási kötelezettséggel járó – munkaviszonnyal rendelkező, huszonöt év alatti, pályakezdő munkavállaló alkalmazása esetén a foglalkoztatás első két évében a munkáltató a dolgozó bruttó munkabére, de legfeljebb havi 100 ezer forint után 27 százalékos szociális hozzájárulási adókedvezményre jogosult. A kedvezmény összege megegyezik a szociális hozzájárulási adó jelenlegi mértékével, ez tehát pontosan azt jelenti, hogy ezek után a dolgozók után 2 évig, de maximum a 25. életév betöltése hónapjának utolsó napjáig nem kell megfizetni ezt a közterhet. A kedvezmény érvényesítéséhez szükséges, hogy a munkavállaló az állami adóhatóság által kiállított, 15 napnál nem régebbi igazolással (egy alkalommal) a munkáltató részére igazolja, hogy legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik.

A törvény értelmében a 180 nap számítása során csak a ténylegesen biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyban töltött időt kell figyelembe venni, így nem számít bele az iskolaszövetkezetben végzett munka, de az alkalmi, illetve az idénymunka sem. A 180 napnál több biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkező huszonöt év alatti munkavállalók nem felelnek meg a feltételeknek, de azért ezeknek a dolgozóknak a foglalkoztatása is kedvezményes. Ebben az esetben a kedvezmény 14,5 százalék.

A szociális hozzájárulási adó kedvezményén túl a szakképzési hozzájárulás kedvezménye is megilleti azokat a munkáltatókat, akik a foglalkoztatás első két évében a magasabb összegű szociális hozzájárulási adó kedvezményt vehetik igénybe. Csökkenthetik ugyanis a szakképzési hozzájárulás alapját ezeknek a munkavállalóknak a bruttó munkabérével, de legfeljebb a kedvezménnyel érintett munkavállalónként havonta 100 ezer forint összegben. A szakképzési hozzájárulás kedvezménye tehát szorosan kötődik a szociális hozzájárulási adó kedvezményéhez, önmagában nem vehető igénybe.

Részmunkaidős foglalkoztatott esetén mindkét közteher esetében legfeljebb a 100 ezer forint arányosan csökkentett része vehető figyelembe. Részmunkaidős foglalkoztatásnak minősül minden olyan foglalkoztatás, amelynek munkaszerződésben meghatározott időtartama nem éri el a betöltött munkakörre érvényes teljes munkaidőt.

Megjegyezzük, hogy a szociális hozzájárulásiadó-kedvezmény nem vonható össze a START PLUSZ adókedvezménnyel, így a foglalkoztató nem tudott volna több kedvezményt érvényesíteni akkor sem, ha munkavállalója kiváltotta volna a START
PLUSZ-kártyát.

Vissza

(fotó: stat8.blog.ru)

 

Hasonló hírek

 • Ismét díjazták a legjobb európai filmeket

  Ismét díjazták a legjobb európai filmeket
  Kiosztották a legjobb európai filmeknek járó díjakat. A legjobb európai alkotás díját az Ida című lengyel-dán filmdráma kapta.
  Tovább
   
 • A kevesebb néha több – Macbeth a Magyar Színházban

  A kevesebb néha több - Macbeth a Magyar Színházban
  Sokan joggal tartanak attól, hogy egy Shakespeare korabeli darabot valaki modern felfogásban vigyen színre. Ez a próbálkozás most sokak számára mégis pozitív kicsengéssel bírt, Horgas Ádám rendezésében. Macbeth. Magyar Színház. A darabválasztás azért tűnhet egyértelműnek, mert Shakespeare műveinek aktualitását nem kell magyarázni. Témái mindig az adott kor legnagyobb problémáit hordozzák magukban. A Machbet különösen, hiszen egy elharapódzott politikai...
  Tovább
   
 • Zseniális improvizáció a konditeremben, egy hatalmas esés után + video

  Zseniális improvizáció a konditeremben, egy hatalmas esés után + video
  Főhősünk kitartóan szeli a kilométereket a futópadon, miközben elveszi a figyelmét a "minden férfi álma" és padlót fog. Innentől az improvizációé és a következetességé a főszerep.
  Tovább
   
 • Több mint 6 millió forintnyi fontot gyűjtött egy hajléktalannak a diáklány

  Több mint 6 millió forintnyi fontot gyűjtött egy hajléktalannak a diáklány
  Egy brit diáklány 16 ezer 500 fontot (6,5 millió forint) gyűjtött össze egy hajléktalan férfi számára, aki utolsó fillérjeit ajánlotta fel neki, hogy hazajuthasson éjszaka, miután elvesztette a bankkártyáját - írja a Business Insider internetes portál. Dominique Harrison-Bentzen elmesélte: miután elvesztette a bankkártyáját, a kora hajnali órákban egy hajléktalan férfi ragaszkodott ahhoz, hogy az összes pénzét, 3 fontot (1200 forint) odaadhassa neki...
  Tovább
   
 • Új videoklippel és dallal jelentkezett az Enter Shikari

  Új videoklippel és dallal jelentkezett az Enter Shikari
  Új dallal és ezzel együtt új videoklippel is jelentkezett a hamarosan új korongot kiadó Enter Shikari. Az új nagylemez január 19-én The Mindsweep néven jelenik meg. A dalhoz egy vicces, kissé bizarr,  animált klip is napvilágot látott....
  Tovább