Blokk Média

Press Esc to close

Bejelentkezés

captcha

 
Bezártad a rádiólejátszót! Ha mégis szeretnéd hallgatni a rádiót, kattints a fenti lejátszósávok valamelyikére!

25 év alatti pályakezdő

2013. 08. 14. 

0a19e4c136597a9d1e837cd2ea0cfc6e

Milyen kedvezményeket vehet igénybe a munkáltató a 25 év alatti pályakezdő fiatal alkalmazása esetén abban az esetben, ha a dolgozó tavaly nem váltotta ki a START-kártyát?

START-kártya kiváltására 2012. december 31. után már nincs lehetőség, de ez nem jelenti azt hogy a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését elősegítő vállalkozások kedvezmények nélkül maradnak. A Kormány tavaly meghirdetett munkahelyvédelmi
akcióprogramjának keretében számos olyan intézkedés történt, amely a munkaerőpiacon valamilyen okból nehezebb helyzetben lévők munkahelyteremtését segíti. A 2012. év CXLVI. tv. módosította a Szakhoz-tv.-t és a 2011. évi CLVI. tv.-t, így a foglalkoztatók kedvezményekben részesülhetnek a szakképzési hozzájárulásból és a szociális hozzájárulási adóból is.

A 2011. évi CLVI. tv. értelmében a legfeljebb 180 nap – biztosítási kötelezettséggel járó – munkaviszonnyal rendelkező, huszonöt év alatti, pályakezdő munkavállaló alkalmazása esetén a foglalkoztatás első két évében a munkáltató a dolgozó bruttó munkabére, de legfeljebb havi 100 ezer forint után 27 százalékos szociális hozzájárulási adókedvezményre jogosult. A kedvezmény összege megegyezik a szociális hozzájárulási adó jelenlegi mértékével, ez tehát pontosan azt jelenti, hogy ezek után a dolgozók után 2 évig, de maximum a 25. életév betöltése hónapjának utolsó napjáig nem kell megfizetni ezt a közterhet. A kedvezmény érvényesítéséhez szükséges, hogy a munkavállaló az állami adóhatóság által kiállított, 15 napnál nem régebbi igazolással (egy alkalommal) a munkáltató részére igazolja, hogy legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik.

A törvény értelmében a 180 nap számítása során csak a ténylegesen biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyban töltött időt kell figyelembe venni, így nem számít bele az iskolaszövetkezetben végzett munka, de az alkalmi, illetve az idénymunka sem. A 180 napnál több biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkező huszonöt év alatti munkavállalók nem felelnek meg a feltételeknek, de azért ezeknek a dolgozóknak a foglalkoztatása is kedvezményes. Ebben az esetben a kedvezmény 14,5 százalék.

A szociális hozzájárulási adó kedvezményén túl a szakképzési hozzájárulás kedvezménye is megilleti azokat a munkáltatókat, akik a foglalkoztatás első két évében a magasabb összegű szociális hozzájárulási adó kedvezményt vehetik igénybe. Csökkenthetik ugyanis a szakképzési hozzájárulás alapját ezeknek a munkavállalóknak a bruttó munkabérével, de legfeljebb a kedvezménnyel érintett munkavállalónként havonta 100 ezer forint összegben. A szakképzési hozzájárulás kedvezménye tehát szorosan kötődik a szociális hozzájárulási adó kedvezményéhez, önmagában nem vehető igénybe.

Részmunkaidős foglalkoztatott esetén mindkét közteher esetében legfeljebb a 100 ezer forint arányosan csökkentett része vehető figyelembe. Részmunkaidős foglalkoztatásnak minősül minden olyan foglalkoztatás, amelynek munkaszerződésben meghatározott időtartama nem éri el a betöltött munkakörre érvényes teljes munkaidőt.

Megjegyezzük, hogy a szociális hozzájárulásiadó-kedvezmény nem vonható össze a START PLUSZ adókedvezménnyel, így a foglalkoztató nem tudott volna több kedvezményt érvényesíteni akkor sem, ha munkavállalója kiváltotta volna a START
PLUSZ-kártyát.

Vissza

(fotó: stat8.blog.ru)

 

Hasonló hírek

 • Tribute vagy underground? – A közönség dönt!

  Tribute vagy underground? - A közönség dönt!
  Az elmúlt évtizedekben a tribute műfaja túlnőtte önmagát, és jelentős szeletet kapott a rock és metálvilág tortájából. De mitől lesz jó egy tribute banda? Van-e tényleges létjogosultságuk a rockzenei piacon? Kié az érdem? Következő videónkban ennek jártunk utána.
  Tovább
   
 • Így készíts műanyag katonákból gyümölcstálat

  Így készíts műanyag katonákból gyümölcstálat
  Ki ne emlékezne azokra a csodálatos műanyag katonákra, amiket az ország akármelyik majálisán, szinte az összes gagyi árustól beszerezhetünk mind a mai napig. Azon felül, hogy rettentő fájdalmat okoztak amikor ráléptünk, most újra örömet szerezhetnek, méghozzá gyümölcstál formájában. Így készíts gyümölcstálat műanyag katonákból.
  Tovább
   
 • Új világrekord született Rubik-kocka kirakásban + VIDEO

  Új világrekord született Rubik-kocka kirakásban + VIDEO
  Új világcsúcs született Rubik-kocka kirakásban az Egyesült Államokban, ahol a tizenéves Collin Burns mindössze 5,25 másodperc alatt végzett a feladattal. A teljesítményt az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában Bernát Balázs Rubik-kocka versenyző értékelte.
  Tovább
   
 • Ezek a világ legbámulatosabb felhői

  Ezek a világ legbámulatosabb felhői
  Valószínűleg mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a fűben fekve, a felhőket pásztázva különböző arcokat, állatok körvonalait véljük felfedezni a felhőkben. Íme tizennégy egészen döbbenetes égi cucc.
  Tovább
   
 • Denzel Washingtonnal készülhet A védelmező folytatása

  Denzel Washingtonnal készülhet A védelmező folytatása
  Denzel Washington főszereplésével készülhet A védelmező című tavaly bemutatott akcióthriller folytatása a Sony filmstúdióban.
  Tovább