Blokk Média

Press Esc to close

Bejelentkezés

captcha

 
Bezártad a rádiólejátszót! Ha mégis szeretnéd hallgatni a rádiót, kattints a fenti lejátszósávok valamelyikére!

25 év alatti pályakezdő

2013. 08. 14. 

0a19e4c136597a9d1e837cd2ea0cfc6e

Milyen kedvezményeket vehet igénybe a munkáltató a 25 év alatti pályakezdő fiatal alkalmazása esetén abban az esetben, ha a dolgozó tavaly nem váltotta ki a START-kártyát?

START-kártya kiváltására 2012. december 31. után már nincs lehetőség, de ez nem jelenti azt hogy a pályakezdő fiatalok elhelyezkedését elősegítő vállalkozások kedvezmények nélkül maradnak. A Kormány tavaly meghirdetett munkahelyvédelmi
akcióprogramjának keretében számos olyan intézkedés történt, amely a munkaerőpiacon valamilyen okból nehezebb helyzetben lévők munkahelyteremtését segíti. A 2012. év CXLVI. tv. módosította a Szakhoz-tv.-t és a 2011. évi CLVI. tv.-t, így a foglalkoztatók kedvezményekben részesülhetnek a szakképzési hozzájárulásból és a szociális hozzájárulási adóból is.

A 2011. évi CLVI. tv. értelmében a legfeljebb 180 nap – biztosítási kötelezettséggel járó – munkaviszonnyal rendelkező, huszonöt év alatti, pályakezdő munkavállaló alkalmazása esetén a foglalkoztatás első két évében a munkáltató a dolgozó bruttó munkabére, de legfeljebb havi 100 ezer forint után 27 százalékos szociális hozzájárulási adókedvezményre jogosult. A kedvezmény összege megegyezik a szociális hozzájárulási adó jelenlegi mértékével, ez tehát pontosan azt jelenti, hogy ezek után a dolgozók után 2 évig, de maximum a 25. életév betöltése hónapjának utolsó napjáig nem kell megfizetni ezt a közterhet. A kedvezmény érvényesítéséhez szükséges, hogy a munkavállaló az állami adóhatóság által kiállított, 15 napnál nem régebbi igazolással (egy alkalommal) a munkáltató részére igazolja, hogy legfeljebb 180 nap biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkezik.

A törvény értelmében a 180 nap számítása során csak a ténylegesen biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonyban töltött időt kell figyelembe venni, így nem számít bele az iskolaszövetkezetben végzett munka, de az alkalmi, illetve az idénymunka sem. A 180 napnál több biztosítási kötelezettséggel járó munkaviszonnyal rendelkező huszonöt év alatti munkavállalók nem felelnek meg a feltételeknek, de azért ezeknek a dolgozóknak a foglalkoztatása is kedvezményes. Ebben az esetben a kedvezmény 14,5 százalék.

A szociális hozzájárulási adó kedvezményén túl a szakképzési hozzájárulás kedvezménye is megilleti azokat a munkáltatókat, akik a foglalkoztatás első két évében a magasabb összegű szociális hozzájárulási adó kedvezményt vehetik igénybe. Csökkenthetik ugyanis a szakképzési hozzájárulás alapját ezeknek a munkavállalóknak a bruttó munkabérével, de legfeljebb a kedvezménnyel érintett munkavállalónként havonta 100 ezer forint összegben. A szakképzési hozzájárulás kedvezménye tehát szorosan kötődik a szociális hozzájárulási adó kedvezményéhez, önmagában nem vehető igénybe.

Részmunkaidős foglalkoztatott esetén mindkét közteher esetében legfeljebb a 100 ezer forint arányosan csökkentett része vehető figyelembe. Részmunkaidős foglalkoztatásnak minősül minden olyan foglalkoztatás, amelynek munkaszerződésben meghatározott időtartama nem éri el a betöltött munkakörre érvényes teljes munkaidőt.

Megjegyezzük, hogy a szociális hozzájárulásiadó-kedvezmény nem vonható össze a START PLUSZ adókedvezménnyel, így a foglalkoztató nem tudott volna több kedvezményt érvényesíteni akkor sem, ha munkavállalója kiváltotta volna a START
PLUSZ-kártyát.

Vissza

(fotó: stat8.blog.ru)

 

Hasonló hírek

 • Csókolom néni, egy kiló helowent kérek

  Csókolom néni, egy kiló helowent kérek
  A pécsi tökárusok a napokban óriási forgalomra számítanak. A csapadékos időjárás kedvezett a helowen földeknek, így szép nagy helowenek nőttek.   a pécsi vásárban is megülik ezt a fontos ünnepet: HELOWEN #halloween A photo posted by Daniel (@flamingswans) on Oct 10, 2014 at 5:05am PDT   via...
  Tovább
   
 • Temetkezési vállalat kirakatában látta meg az arcképét

  Temetkezési vállalat kirakatában látta meg az arcképét
  Ismeretlen névvel és adatokkal saját arcképét fedezte fel véletlenül egy párizsi temetkezési vállalat kirakatában egy újságírónő.
  Tovább
   
 • Aki jelmezben metrózik ma este az börtönbe kerülhet

  Aki jelmezben metrózik ma este az börtönbe kerülhet
  A pekingi rendőrség letartóztatással fenyeget mindenkit, aki ma halloweeni maskarában száll metróra, és megzavarja az emberek nyugalmát - írta a cink. „Kérjük, ne viseljenek furcsa ruhákat az állomásokon és a vonatokon, amelyek tömegeket vonzhatnak oda és bajt okozhatnak” – idézte a rendőrséget a Beijing News. A fokozott biztonsági intézkedések az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) vezetőinek november 12.-i pekingi konferenciája...
  Tovább
   
 • Beugrott a tömegbe a Volbeat énekese az egyik rajongóért

  Beugrott a tömegbe a Volbeat énekese az egyik rajongóért
  A Volbeat karakteres hangú énekese, Michael Poulsen a banda texasi koncertjén beugrott a tömegbe, a tömegen végigszörfözve pedig egy ajándék pólót adott egy fiatal rajongójának. Az FMX Freakfest fesztiválon koncertezett a Volbeat, mikor a csapat frontembere, Michael Poulsen felfigyelt egy rajongóra a tömegben. Az énekes egy ponton elhatározta, hogy a lelkes srácot egy ajándék pólóval lepi meg. Poulsen a közönség tetejére vetette magát, akiknek segítségével a...
  Tovább
   
 • Semmi hatalmat senkinek, GoPro-kamerát mindenkinek

  Semmi hatalmat senkinek, GoPro-kamerát mindenkinek
  A technológia szektorban tegnap este zárult le a negyedéves jelentési szezon. Többek között a GoPro is közzétette az eredményeit, ami döbbenetes kiugrást mutatott az eddigiekhez képest.
  Tovább