;

Blokk Média

Press Esc to close

Bejelentkezés

captcha

 
Bezártad a rádiólejátszót! Ha mégis szeretnéd hallgatni a rádiót, kattints a fenti lejátszósávok valamelyikére!

Az öt leghosszabb híd autóval

2013. 05. 09.  Kategória:

NINCS KÉP

A hidak már évezredek óta segítik az utazókat, hogy olyan helyekre tudjanak eljutni, amik előtte megközelíthetetlenek voltak. Manapság a világ legnagyobb hídjait az autók számára építik. Íme az öt híres és egyben a leghosszabb híd:

1. Pontchartrain-tavi töltésút, Louisiana – 38 km hosszú: A Guiness Rekordok könyve szerint a Pontchartrain-tavi töltésút a leghosszabb híd, amely folyamatosan víz felett halad végig. A híd annyira hosszú, hogy 26 kilométeren keresztül nem lehet szárazföldet látni.

híd1

2. Hangzhou-öböl híd, Kína – 36 km hosszú: Több, mint 600 szakértőre és 10 évre volt szükség a ferde kábeles híd megépítéséhez. A híd Kína két legforgalmasabb kikötőjét köti össze, Sanghajt és Ningbót.

híd2

3. Donghai híd, Kína – 32,5 km hosszú: A Donghai híd volt a világ leghosszabb hídja 2008-ig, amikor átadták a Hangzhou-öböl hídat. A híd összeköti Sanghajt a Hangzhou-öböl mélyvízi Yangshan kikötőjével és a Dél-kínai tenger felett megy végig. Sajnos a turistáknak Kínában tilos vezetniük, ezért a kilátást csak taxiból csodálhatja meg az ember.

híd3

4. Október 6. híd, Egyiptom – 20,5 km hosszú: A Kairóban lévő híd a Jóm kippuri háború után kapta a nevét, amely 1973 október 6-án kezdődött. A hídat és töltésútat – kétszer is keresztezi a Nílust – 30 évbe telt felépíteni és 45 percig tart áthaladni rajta.

híd4

5. Vasco da Gama híd, Portugália – 17,2 km hosszú: A lisszaboni Vasco da Gama híd a leghosszabb Európában, aminek a felépítése három évbe telt. 1998-ban adták át a forgalomnak, pont 500 évvel azután, hogy Vasco da Gama hajóval elért Indiába.

híd5

(Fotó: usatoday.com)

Vissza

 

Hasonló hírek

 • Egy hely, ahol a kávénk mellé kiskanalat is nyomtathatunk

  Egy hely, ahol a kávénk mellé kiskanalat is nyomtathatunk
  A Gellért tértől nem is olyan messze, pár hónappal ezelőtt megnyílt Magyarország legelső kávézója ami 3D nyomtató szalon is egyben. A maroknyi egyetemi hallgató nagy fába vágta a fejszéjét, amikor kitalálták, hogy egy innovatív technikai eszközt egy kávézó formájában megosztják a nagyérdeművel. Ez az eszköz az Operor i4 háromdimenziós nyomtató, és a Gadget Bar, ahol akár saját kiskanalat is nyomtathatunk a kávénk mellé.
  Tovább
   
 • Új rekordot döntött az Opportunity marsjáró

  Új rekordot döntött az Opportunity marsjáró
  A NASA hosszú életű Opportunity nevű marsjárója újabb rekordot döntött a hétvégén. Amellett, hogy több, mint tíz éve szállt le a Marson, minden más idegen égitest felszínén járó járműnél távolabb jutott.
  Tovább
   
 • Feltalálták a mesterséges falevelet

  Feltalálták a mesterséges falevelet
  Nem csak a rohamos erdőpusztítás tüneteire de az űrkutatásban örökös problémára az oxigénhiányra is gyógyír lehet az első mesterségesen előállított falavél, amit egy nagy-britanniai főiskolai hallgatónak köszönhet az emberiség.
  Tovább
   
 • Rosszkor jött aszteroida végzett a dínókkal

  Rosszkor jött aszteroida végzett a dínókkal
  Az Edinburgh Egyetem kutatói szerint a dinoszauruszok balszerencsés fordulatok sorozatának köszönhetően haltak ki. A kutatócsoport szerint a dinoszauruszok túlélték volna a hatalmas becsapódást, ha az korábban vagy később történik. A kutatások azt mondják, hogy az ősgyíkok már az aszteroida becsapódás előtt élelem hiányában szenvedtek. Néhány növényevő dinó elvesztése azt jelentette, hogy nagyobb társaiknak is kevesebb táplálék jutott.
  Tovább
   
 • Jövőre kerülnek a sofőr nélküli autók a brit utakra

  Jövőre kerülnek a sofőr nélküli autók a brit utakra
  A brit kormány ma bejelentette, hogy 2015 januárjára tervezi a vezető nélküli autókat a közutakra helyezni. A járműveket érzékelő és kamerarendszerek irányítják és a kísérletek 18-36 hónapig fognak tartani.
  Tovább